Блог та новини

Eco driving - економне водіння у Fleetix

Впровадження системи GPS моніторингу та контролю транспорту завжди є творчим процесом та приховує в собі безліч цікавих функцій, які далеко не завжди є пріоритетними у клієнтів, проте з часом починають відігравати провідну та важливу роль в аналізі роботи автопарку. Особливо, коли такі функції є безкоштовними та входять у базовий функціонал програмного забезпечення та обладнання :)

У цьому матеріалі поговоримо про еко драйвінг (eco driving - економне водіння). Як завжди - трохи теорії: еко драйвінг - це функціонал програмного забезпечення Fleetix, який надає інформацію про стиль керування транспортними засобами, базуючись на фіксації відповідних параметрів GPS-трекерами. Так, крім стандартних функцій по фіксації швидкості та її перевищень (нагадуємо, що у Fleetix за замовчуванням є 2 параметри - Перевищення та Критичне перевищення швидкості), еко драйвінг дозволяє фіксувати різкі прискорення, гальмування та повороти. 

Ця інформація допомагає користувачам Fleetix отримувати інформацію про якість водіння, і, як результат - нараховувати штрафні бали, які можуть впливати на заробітну плату водіїв як в меншу, так і більшу сторону внаслідок премій за економне водіння. Моніторинг стилю водіння та своєчасне реагування на порушення впливають на строк служби автомобіля та вартість його регулярного обслуговування, знижує ризики виникнення ДТП, підвищує безпеку руху та позитивно впливає на екологію, адже агресивне керування впливає і на навколишнє середовище внаслідок збільшення вихлопних газів (саме тому в Європі зараз більше застосовується термін Green driving - Зелене водіння).
У Fleetix все розпочинається з коректних налаштувань: у параметрах об’єкта моніторингу встановлюються коефіцієнти, перевищення яких обраховуються як порушення економного водіння: вони залежать від габаритів, маси, потужності та типу транспортного засобу. Наша команда вже напрацювала досить велику базу моделей транспортних засобів та еко-параметрів, проте для нових моделей підбір коефіцієнтів здійснюється дослідним шляхом, тож варто об’єктивно говорити, що якісно еко драйвінг запрацює з третього-четвертого тижня активного використання транспортного засобу із встановленим GPS-трекером. 
Після підтвердження якісних налаштувань, розпочинається комплексна аналітика, яка - як завжди - залежить від бізнес-процесів компанії-клієнта. Всі порушення можна аналізувати на графіках, відстежувати на треці руху, отримувати тривожні повідомлення і, звичайно, відображати у звітах - як по транспортному засобу, так і по водію. За інформацією одного з наших клієнтів, який користується системою Fleetix вже третій рік та якому ми допомогли знизити пробіги легкового транспорту приблизно на 19%, після запуску еко драйвінгу вони відчули чергову хвилю економії та підвищенні ефективності: виявили постійних порушників, з якими провели роз’яснювальну роботу, а кількість ремонтів автомобілів (автопарк складають автомобілі середнього класу 2015-2019 років) зменшилися майже на чверть. 
Підсумовуючи, можемо говорити, що навіть такі безкоштовні “фішки” Fleetix надають додаткові можливості для оптимізації роботи автопарку і прямо впливають на витрати на його обслуговування.